MIEKE COOMANS

Psychikater

Ik ben Mieke Coomans, opgegroeid in de Noorderkempen en van kleins af gek op beestjes.

Bij mijn grootouders, “moemoe en vovo poesjes”, altijd heel fijn om de verwilderde katjes mee eten te gaan geven of een mama poes en haar kleintjes te observeren.

Mijn ouders vonden het zelf houden van katten geen goed idee, maar toen ik op een dag thuis kwam met een katje “dat me was gevolgd” ;-) mocht ze blijven. Ons Zeva was mijn eerste eigen katje…

Voor mijn metekindje: Tante Poes; voor mijn vrienden: de kattenspecialist; voor mezelf vooral heel blij dat ik de kans heb genomen om te gaan voor wat ik graag doe, dat ik opnieuw ben beginnen studeren en mijn diploma als kattengedragstherapeut heb behaald. Mensen adviseren én de katjes kunnen helpen, een droomcombinatie!

Er is nog wat werk aan de winkel wat betreft onze kattenkennis... Ook ik had een zeer goede reden om me te verdiepen in katten.

Als giga dierenvriend bezorgde ik namelijk mijn eigen huis-tuin-keuken-kat, Herman, de schrik van haar leven. Uit onwetendheid bracht ik voor haar een “vriendje” mee. Ik zette Kamil, een Sphynx kater, vlak voor haar neus met de woorden: “Alsjeblief Herman, een vriendje”. Herman en Kamil dachten daar anders over en vlogen elkaar aan. Ik vond het verschrikkelijk dat ik dit als grote dierenvriend mijn katten had aangedaan. Ik schakelde hulp in waardoor de situatie rechtgetrokken werd. Herman en Kamil werden geen echte vrienden (voor katten betekent dat : elkaar wassen of samen slapen), maar ze tolereerden elkaar wel. Ik bedacht dat ik niet de enige kon zijn die uit onwetendheid zoiets bij haar viervoetige vriendjes had gedaan en begon een zoektocht op internet. Zo kwam ik terecht bij de Tinley academie in Nederland (Veenendaal). Ik volgde een bijna drie jaar durende opleiding en studeerde af als gedragstherapeut voor katten. Met deze wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten kan ik nu helpen dàt gedrag van de kat dat ongewenst is door de eigenaar, net als probleemgedrag, weer om te buigen naar normaal kattengedrag.

Het is altijd fijn om de communicatie tussen kat en eigenaar weer op één lijn te krijgen. Verder houd ik mijn kattendosis op peil door 1 op 2 zondagen een pluizenshot te bekomen tijdens de verzorging van de katjes in DreamCATchers, het kattencafé in Gent.